mewalii

Hvad gør vi for mere miljømæssig bæredygtighed?

Mewaliis bind er hovedsageligt lavet af hamp, da hamp har en lang række miljømæssige fordele i sig selv. Vi har listet nogle af dem op her, så du også kan forstå hvorfor vi har valgt at bruge hampplanten.

Hamp

Vandforbrug under dyrkning

Hampplanten er kendt for at være relativt tørketolerant og nogle arter har et meget effektivt vandforbrug. Derfor er der sjældent brug for vanding på en hampplantage, og man undgår derfor forbrug af værdifulde vandressourcer. 

Hamp forebygger jorderosion 

Hampplanterne gror meget tætte blade, som danner et naturligt jorddække, hvilket mindsker vandtabet og beskytter mod jorderosion. Hampen dækker jorden blot tre uger efter spiring.

Hampens fiberudbytte 

Fibberudbyttet afhænger selvfølgelig af hvordan og hvor planten dyrkes, men generelt har planten et højt fiberudbytte sammenlignet med andre afgrøder, hvilket betyder at man kan bruge samme mængde plads, men få mere materiale  ud af det.

Hamp fremmer biodiversiteten 

Blomstringen af hampen finder normalt sted fra juli til september, den producerer store mængder pollen og giver ly til fugle, og hampefrø er et godt foder til dyr.

Hamp kræver kun begrænset eller ingen brug af pesticider

Hamp kræver minimal eller ingen brug af pesticider, da den ikke er udsat for angreb fra ret mange skadegørere, da der kun findes et lille antal naturlige fjender, dette betyder, at anvendelse af insekticider, herbicider og fungicider normalt kan undgås.

Hamp binder kulstof

En hektar hamp binder omkring 9-15 ton CO2, hvilket svarer til den mængde, der bindes af en ung skov, men hampen tager kun fem måneder at dyrke.

Hamp bryder den onde cirkel af sygdomme 

Hamp medvirker til at stoppe sygdomme, når den anvendes i udskiftning af afgrøder. Desuden kan ukrudt ikke gro på hampmarker på grund af hampeplanternes hurtige vækst og skyggeevne.

Hamp uden spild

Når hampplanter høstes, bruger man hele planten til forskellige formål. Stænglen kan bla. bruges til fibre, vi bruger nogle af disse fibre, de fine fibre, men stænglen indeholder også grove fibre, kaldet skærver som bl.a. anvendes til alt fra dyrefoder til papirproduktion og til byggematerialer. 

Frøene kan bl.a. blive brugt til mel, der har højt indhold af proteiner, og udvinding af olie til madlavning eller kosmetiske produkter.

Blade og blomster kan man ligeledes ekstrahere tilsætningsstoffer til fødevarer og kosmetiske produkter fra. 

Og så bidrager dyrkningen af hamp til at nå målene for den europæiske grønne pagt

Produktion og værdikæde

Ud over hampen og alle dens fantastiske egenskaber, har vi valgt at holde hele vores værdikæde inden for Europas grænser, for at have så lidt transport som muligt, og der er fatisk lykkedes os at holde langt det meste i den nordlige del af Europa.

Nu bliver det måske lidt nørdet på produktionssiden, men os skal der også være noget for 😉 – Frederikke 

Det er ikke nogen hemmelighed, at det her kræver en stor produktion. Men efter at have ledt efter en samarbejdspartner i 4 år, er det også lykkedes os at finde nogen, som også har omtanke for miljøet. 

Produktionen af bindet har vi ønsket at gøre med så lidt spild som muligt, hvilket er derfor, at kernen i bindet (det absorberende lag) er lige i siderne, så er der nemlig ikke noget afklip. Det er svært at undgå med det øverste lag, da det er det som giver formen på bindet, men her bliver afklippet suget op, flået i stykker og indgår forfra i produktionen. 

Vi har også brugt lang tid på at finde en producent, som kunne producere de enkelte lag i bindet, hvor de bliver sat sammen, uden at man skulle blande plastik i fibrene. Fibrene bliver derfor “filtret” sammen med højtryks-vandstråler. Det giver selvfølgelig noget vandforbrug, men produktionen er designet så den renser og genbruger al vandet fra produktionen, og det er derfor kun det vand, som forstøver ud i luften, som forbruges, hvilket er meget lidt vand. 

Så kom i også lige med ind i maskinrummet. 🙂

Om Mewaliis bind

Det øverste lag
Da hamp er en meget grov plante og svær at blødgøre, så har vi mikset det øverste lag med viskose for at gøre det blødt og lækkert. Vores mål er at lave dette lag i 100% hamp i fremtiden. Funktionen for det øverste lag er at transportere væsken til bindets midterste lag.
Det midterste lag
Hvis du åbner dit bind, så åbner du op til 100 % hamp. Laget her har til funktion at absorbere og holde på væsken.
Bagside og emballage
Bagsiden af bindet består af biofolie og fungerer som en barriere for blod og væsker.
Bonus

Vidste du, at bind er på top 10 listen over plastikprodukter, der havner i naturen verden over?

Størstedelen af bind består i dag af plastik og/eller bomuld. 

 

0
    0
    Din kurv
    Din indkøbskurv er tomTilbage til butikken